Urbanisme Exprés

Fa dues setmanes es van publicar un parell de notícies als mitjans on es deixaven intuir les pròximes polítiques del Departament de Territori i Sostenibilitat:

  • impulsar administrativament 10 àrees estratègiques que acullin noves activitats econòmiques
  • redactar i desplegar durant aquest any i el vinent els 10 plans directors urbanístics que permetin l’execució dels projectes amb màxima rapidesa
  • crear una àrea dins el Departament liderada per l’INCASÒL dedicada a projecte estratègics
  • modificar la normativa i plans per adequar-los al moment actual de crisi

D’aquest llistat, que podria ben ser l’agenda política per una legislatura sencera, no se n’ha publicat ni una nota de premsa a la web del Departament. Amb quins criteris s’han seleccionat les àrees estratègiques? A què es deu la implicació directa de l’INCASÒL en la planificació urbanística d’aquests projectes? Quina normativa i plans es volen modificar per adequar-los al context de crisi? No se sap.

Però això no és tot, el conseller Santi Vila argumenta que cal modificar el marc legislatiu actual perquè està obsolet, ja que fou creat amb expectatives de creixement i propugna un Urbanisme Exprés. És a dir: nous instruments que donin respostes ràpides a necessitats actuals. Traducció: que la burocràcia vagi ràpid, que les excavadores puguin entrar de pressa.

Qualsevol de nosaltres que darrerament hagi rondat pel país en cotxe o tren, per la finestreta haurà pogut observar zones urbanitzades sense construir, esquelets d’edificis abandonats, solars buits o polígons industrials amb naus en lloguer o venda. Tenim sòl disponible a cabassos, tant sòl industrial i construït en desús com urbanitzat i a punt per ser ocupat.

poligons industrials

Però els esforços es concentraran en fomentar un Urbanisme Exprés per facilitar el Barcelona World, els JJOO d’hivern Barcelona-Pirineu, el nou Parc d’Innovació del Cuir a Igualada-Jorba o el Logis Penedès, per posar alguns exemples. És necessària la modificació de la normativa per accelerar la transformació de més sòl? Què en farem de tots aquests buits urbans que voregen les ciutats del país? Com és que la darrera modificació de la llei d’urbanisme no va tocar ni una coma respecte la gestió de l’espai construït?

Després de l’explosió de la bombolla que molts negaven, continuem entestant-nos en augmentar l’oferta del sòl quan no tenim un problema urbanístic, tenim un problema de model econòmic i financer.

I jo em pregunto, l’urbanisme pot ser exprés? O, més ben dit, el bon urbanisme pot ser exprés? Pensant-hi bé, altres èpoques ja s’ha fet urbanisme exprés en aquest país: els polígons d’habitatge dels seixanta en podrien ser un exemple paradigmàtic. Encara patim les conseqüències d’aquell urbanisme que -per desenvolupar-lo  ràpidament i seguint l’interès del promotor que corria per fer els duros- no comptava amb planificació, ni serveis, ni equipaments i acumulava tot tipus de dèficits. Un urbanisme que evitava qualsevol procés d’informació ciutadana, ja no diguem de participació… Voleu dir que el bon urbanisme pot ser exprés? Voleu dir que en un any es poden redactar deu plans directors urbanístics d’aquest calatge, amb temps suficient perquè tots els agents, entitats, associacions i població hi puguin dir la seva? O és que només hi haurà un simple període d’al·legacions i serà el mes d’agost?

Anuncis

One response to “Urbanisme Exprés

  1. Retroenllaç: Els jocs de la fam | blogterritoriA·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s